Włochy

 

 

"Bella Italia” jest naprawdę piękna. Niezależnie od tego czy wybierzesz górskie rejony na wyjazd na narty czy nadmorskie wybrzeża na wczasy na pewno będziesz zadowolony. Wycieczki objazdowe Last Minute do Włoch autokarem cieszą się dużym zainteresowaniem klientów, tak samo jak wakacje All Inclusive samolotem do Kalabrii, na Sycylię lub Sardynie. Przepiękne krajobrazy, pyszne jedzenie i urokliwe miasteczka z zabytkami, w których można poczuć niezwykły klimat - to właśnie przyciąga najczęściej naszych klientów do Włoch.

 

 

 

Zarezerwujesz u Nas najtańsze wczasy Super Last Minute do Włoch. Wycieczki All Inclusive z wylotem z Warszawy lub Katowic. Skontaktuj się z naszym specjalistą, który wyszuka dla Państwa najkorzystniejszą ofertę na wakacje z pośród wszystkich organizatorów turystycznych tj. Itaka, Rainbow, Neckermann, Orka i inni. 

Jeśli znajdziesz nocną ofertę dzwoń 500 523 524 do godz. 23, dokonamy wspólnie rezerwacji i  już następnego dnia możesz lecieć na wymarzony urlop. 

Natomiast jeśli wakacje planujesz ze spokojem i z dużym wyprzedzeniem polecamy wczasy First Minute, dzięki czemu jako pierwszy wybierzesz swoje wymarzone wakacje. 

 

INFORMACJE NA TEMAT KRAJU

  


INFORMACJE OGÓLNE

Charakterystyczny włoski but położony na południu Europy kusi turystów nawiele sposobów. Biorąc pod uwagę fakt, że otaczają go aż cztery morza (Liguryjskie, Adriatyckie, Tyrreńskie i Jońskie), a ciepłe lato trwa długo, plażowicze znajdują tu raj na ziemi. Raj ten dysponuje ponad 7,5 tysiąca kilometrów wybrzeża, a te położone w południowej części pozwalają na kąpiele nawet w październiku. Bardzo popularny jest tam windsurfing, żeglarstwo oraz nurkowanie. Włochy nie leżą tylko w jednej strefie klimatycznej, co w sumie także odbija się korzystnie na turystyce. We włoskie Alpy zimą, a zwłaszcza w Dolomity co roku przyjeżdżają wielbiciele ośnieżonych stoków. Mało gdzie jeździ się tak dobrze. W letnie miesiące zarówno Alpy, jak i ciągnące się niemal wzdłuż całego półwyspu Apeniny kuszą atrakcyjnymi szlakami. Wyżynny charakter jest charakterystyczny dla Włoch - wzniesienia zajmują blisko 77% powierzchni kraju.
 
Republika Włoska składa się z 20 regionów, które dzielą się na 110 prowincji i ponad 8 tys. tzw. komun czyli polskich odpowiedników gmin. Do Włoch należą także wyspy: Sycylia, Sardynia, Wyspy Toskańskie, Liparyjskie, Poncjańskie i Egadzkie. Włosi stanowią 93% społeczeństwa znanego skądinąd ze swej otwartości, serdeczności oraz zamiłowania do zabawy. Można to odczuć pytają o drogę, gdyż często uzyskamy wtedy wyczerpujące informacje, a czasem nawet zostaniemy odprowadzeni do celu. W restauracji może nas zdziwić to, że ktoś postawi nam kieliszek wina, kufel piwa czy filiżankę kawy. Jest to wyraz gościnności, który spotykany jest najczęściej w gorętszej, południowej części Włoch. Inną cechą włoskiego temperamentu jest bardzo żywiołowa, pełna najróżniejszych gestów rozmowa.
 
CO WARTO ZOBACZYĆ?
Zabytki Włoch to kolejny powód, przez który kraj ten jest na drugim miejscu pod względem liczby turystów i wpływów z turystyki. Dziedzictwo kulturowe Włoch wywarło wpływ na sztukę i kulturę pozostałych krajów Europy. Włoskie malarstwo, rzeźba, architektura, literatura czy muzyka są znane na całym świecie. Podobnie nazwiska artystów: da Vinci, Michał Anioł, Botticelli, Vivaldi, Verdi, Puccini, Petrarka oraz Boccaccio. Takie miasta jak: Rzym, Wenecja, Mediolan, Piza, Padwa, Neapol, Turyn i Florencja są kolebką europejskiej kultury. Nie dziwi więc fakt, iż rocznie kraj ten odwiedza ponad 40 mln turystów. Chyba nie ma osoby, która nie chciałaby obejrzeć rzymskiego Koloseum, Kaplicy Sykstyńskiej, Mona Lisy, weneckich kanałów, Piety Watykańskiej, balkonu Julii w Weronie, mediolańskiej katedry, krzywej wieży w Pizie – wymieniać można w nieskończoność. Wspominając wieżę w Pizie warto zauważyć, że koordynatorem akcji jej ratowania był Polak - profesor Michał Jamiołkowski.
 
CO WARTO ZJEŚĆ?
Kolejny powód dla którego warto odwiedzić Italię to jej smaki. Przede wszystkim koniecznie należy spróbować włoskiej pizzy. Chociaż sam placek smarowany ziołami i oliwą znali już starożytni Grecy, nie zmienia to faktu, że pizza kojarzona jest z Włochami. Najsłynniejsza - margheritta, której nazwa pochodzi od królowej Małgorzaty, żony Umberto I, ma nawet narodowe barwy: czerwień pomidorów, zieleń liści bazylii i biel sera mozzarelli, którego w 1889 r. dorzucił neapolitański kucharz Raffael Esposito, częstując parę królewską. Dziś nie ma kraju, który nie przepadałoby za tym delicato. Włosi poszczycić się mogą również dobrym winem. W 2012 r. włoscy winiarze wyprodukowali 41 milionów hektolitrów wina, pobijając tym samym Francję. Wina z Piemontu, Toskanii, Sycylii czy Kampanii są uznawane na całym świecie, a sztukę doboru wina do posiłku Włosi opanowali do perfekcji. Innym istotnym posiłkiem we Włoszech są dania złożone z makaronu. Istnieje ich wiele rodzajów m.in. anellini, bucatini, apelli di Angelo, conchigliette, fettucine i ten najsłynniejszy – spaghetti. Oczarują one podniebienia wszystkich smakoszy. We Włoskiej kuchni nieodzowna jest oliwa z oliwek. Charakterystyczne gaje oliwne na trwałe wpisały się w iberyjski krajobraz, a extra virgine, która stąd pochodzi można znaleźć u wszystkich restauratorów świata. Włosi kochają poza tym kawę. Troska o jakość serwowanego espresso jest tak duża, że powołano Narodowy Instytut Espresso Italiano, który ustalił standardy przygotowywania tej mocnej kawy.
 
 

 

 

 

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji zawarliśmy w polityce cookies.

Zatwierdź